Přehled a popis alkoholických přísad
Nabídka lihovin je nepřehledná a matoucí. Příznivce míchání koktejlů to však mást nemusí. Nerozhoduje počet lahví ve vašem domácím baru, ale kvalita jejich obsahu a vaše vlastní kreativita. Nejdříve tedy přísady alkoholické, které pak můžete po troškách doplňovat dalšími lihovinami podle vlastní chuti.
BRANDY, KOŇAK, WINEBRAND
Tři slova, jeden pojem ? Francouzi a experti na koňak budou energicky protestovat. Brandy je anglické označení pro winebrand, přičemž koňak je název pro pálenku z vína, které vyrostlo na vinicích v Cognacu, v jihofrancouském departmentu Charente. To je pojmenování podle Versailleské dohody z roku 1919. Wienbrand je naproti tomu ochranné označení kvalitní pálenky z hroznů, které se urodily v Německu. Ve Francii se víno pálí už od 16. století, v Němwcku vznikly první palírny vína před přibližně sto lety. Výroba koňaku i brandy podléhá přísným předpisům. Pro kvalitu, chuť a cenu brandy, případně koňaku, není rozhodující pouze odrůda vína a způsob destilace, ale především způsob a doba zrání. Brandy (s přívlastkem nebo s označením stáří minimálně 12 měsíců) musí ležet v malých sudech z dubového dřeva alespoň šest měsíců a koňak nejméně dva roky. Původně bezbarvý destilát se spojí s látkami obsaženými ve dřevu, a časem se zabarví zlatožlutě až zlatohnědě. Proto má dřevo použité na sudy a doba skladování destilátu rozhodující vliv na barvu, aroma a chuť brandy a koňaku. Minimální obsah alkoholu v brandy je 38 %.
GIN
Gin v domácím baru nesmí chybět, je základem mnoha koktejlů a longdrinků. I ten, kdo se dosud o míchané nápoje nezajímal, zná Gin Tonic a Gin Fizz. Recepturu pro výrobu ginu vyvinuli asi před sto lety Angličané. Na chuť je přivedl holandský genever. Názvy gin a genever pocházejí z francouského výrazu genièvre, což znamená jalovec. Oběma je společná jalovcová příchuť, která u ginu kvůli druhé destilaci a kombinaci s rozličným kořením (koriandr, kardamon, kořen anděliky) nebo pomeranči není tak výrazná. Proto se gin na rozdíl od geneveru výtečně hodí pro míchání a je mezinárodně uznávaný za „srdce koktejlu‟. Snáší se totiž s nejrůznějšími přísadami.
RUM
Domovem rumu jsou ostrovy v Karibském moři: Kuba, Jamajka, Haiti, Portoriko, Guadeloupe, Martinik, Barbados a Trinidad. V tropickém klimatu těchto ostrovů se daří cukrové třtině. Při jejím zpracování se kromě cukru získává i melasa, hustá tekutina. Ta je základem každého rumu. Chuťové rozdíly různých typů rumu vznikají dalším zpracováním, jako třeba přidáním speciálních kvasinek, destilací i dobou uležení (šest měsíců až více let). Stejně jako u brandy a koňaku se u rumu používají dubové sudy. Barevná škála rumů sahá od bílé přes zlatou až k temně hnědé. Čím je barva tmavší, tím je intenzivnější aroma. Bílý rum (37,5 %) je obzvlášť vhodný k míchání lehkých koktejlů a longdrinků, vysokoprocentní tmavý rum (až 75 %) je ideální pro horké míchané nápoje jako grog a punč.
WHISKEY & WHISKY
Písmenko „e‟ ve whisky je dokladem, že pochází z Irska nebo USA. Rozdíl je nejen ve psaní, ale také v chuti. Žádná whisky se nepodobá jiné, i když všechny pocházejí z žitné pálenky. Ani skotská není jako skotská, přestože se vyrábějí ve Skotsku. Grain (obilná) whisky je jemnější než malt (sladová) whisky. Kouřová příchuť pochází ze sušení sladu kouřem z pálení rašeliny. Nejčastěji se podává Blended Scotch - směs sladové a obilné whisky. Irish Whiskey se nesuší otevřeným ohněm, je jemná a má intenzivní sladovou příchuť. Bourbon Whiskey, většinou pouze Bourbon, se vyrábí ve Spojených státech ze směsi obilí, která obsahuje alespoň 51 procent kukuřice. V Americe a Kanadě se pálí převážně ze žita těžká Rye Whisky, lehká Canadian Whisky pak z 51 procent žita. Česká whisky má lehkou kouřovou příchuť jako Blended Scotch Whisky. Obsah alkoholu je u whisky zpravidla 40 %. Slovo whisky je ostatně odvozeno od galského výrazu uisge beatha, česky voda života. Jestli za vodu života vděčíme Skotům nebo Irům není dosud jednoznačně potvrzeno.
VODKA
O původu vodky, ruského národního nápoje, není sporu. Na západ se dostla s ruskými emigranty. Na výrobu vodky, vlastně „vodičky‟, se používá destilát z obilí nebo brambor, který se filtruje přes aktivní uhlí. Rusové pijí vodku především čistou (je neutrální barvou i chutí), na západě je především oblíbená jako ideální základ koktejlů a longdrinků. Míchané nápoje jako Bloody Mary a Screwdriver, které vznikli v Americe, se dnes pijí po celém světě. Obsah alkoholu je u vodky mezi 40 a 45 %.
LIKÉR
Likérů je nepřeberné množství v mnoha chuťových a barevných odstínech. Vyrábějí se z vinné pálenky, cukrového roztoku, ovocných šťáv a aromatických látek. Ty se získávají z bylinek, koření a ovoce. V žádném likeru není pouze jediné aroma. Vždy je to kompozice. Rozlišujeme likéry citrusové, z ovocných šťáv, ovocného aroma, kakaové, kávové a čajové likéry, dále pak likéry emulzní (vaječný, čokoládový, smetanový a mléčný), bylinkové a medové. Vedle nich existují i individualisté mezi likéry jako třeba Drambuie a Grand Marnier, které se nedají přiřadit do žádné z jmnenovaných skupin. Likéry s ovocnými šťávami a ovocným aroma se také označují jako brandy, pokud obsahují určité množství vinné pálenky. Obzvlášť sladké a husté likéry se označují Crème de... nebo také Cream. Obsah alkoholu bývá v likérech mezi 15 a 30 %.
SEKT, ŠAMPAŇSKÉ
Do konce první světové války se každé šumivé víno označovalo jako šampaňské. Teprve po podepsání Versailleské dohody roku 1919 se tento název týká pouze šumivých vín z oblasti Champagne. Vyrábějí se dosud velmi náročným způsobem - Méthode Champenoise. Přesto byste ho neměli opatrovat jako poklad, protože šampaňské i ostatní šumivá vína mají optimální zralost při opuštění sklepů a dlouhým skladováním nemohou na kvalitě získat, ale spíše ztratit. Šapmaňské a sekty se vyrábějí v chuťových variantách brut (velmi suché), brut zéro nebo extra brut (ultra suché), sec (suché) a demi sec (polosuché). Pro míchané nápoje a bowle se nejlépe hodí suché. Šampaňské a sekty se podávají vychlazené, ale ne ledové. Při nízkých teplotách se nerozvine buket. Sklenice pak vyplachujeme pouze čistou vodou. Zbytky mycích prostředků změní chuť, ale poškodí i perlení.